Hei!
Vietin viikonlopun kurssilla, jonka aiheena olivat kakun koristeet. Teimme erilaisia kukkia monella eri tekniikalla. Ruusut olivat pääosassa. Ne ovatkin kovin suosittuja kakunkoristeita, joten ruusuista on hyvä aloittaa harjoittelu.
Kurssin vetäjänä toimi erittäin taitava vietnamilaissyntyinen Leena. Hänellä on käsityö- ja konditoriayritys Kauhajoella, sekä pitkä kokemus koristeiden valmistuksesta. Hän oli myös aika vaativa. Parin tunnin nyhertämiseni tuotos ei aina kelvannut, vaan se surutta mytättiin ja käskettiin aloittaa alusta. Pienen harmituksen jälkeen oli taas motivaatio huipussaan luoda jotain vielä parempaa. Aivan ihana opettaja oli Leena. Monta onnistunuttakin ruusua sain aikaiseksi, kun ensin vähän harjoittelin. Jään innolla odottamaan jatkokurssia. Ostin myös tarvikkeita kotiin ja nyt voin sitten jatkaa harjoitteluani omin päin.
Tämän kukan kanssa on aloitettu värjäämällä massa ensin karkkivärillä siniseksi. Sen jälkeen kaulittiin massa ohueksi levyksi ja painettii kolmella erikokoisella kukkamuotilla osat, yksi kutakin kokoa. Osat liimattiin elintarvikeliimalla yhteen suurimmasta aloittaen. Viimeisteltiin vielä syötävillä koristehelmillä. Tämä kukkamalli on erittäin helppo, mutta myös näyttävä.
Tähän ruusuun tarvittiin kolme erikokoista pisaranmuotoista metallimuottia. Valkoisesta massasta tehty ruusu on kuivettuaan värjätty jauhevärillä niin, että jauhetta on ensin lähdetty levittämään tyvestä ylöspäin, jotta saatiin luonnollisempi vaikutelma. Tämä ruusumalli oli vaativin kaikista kurssilla käytetyistä tekniikoista.
Tässä olevaan ruusuun on käytetty samaa tekniikkaa, kuin aikaisempaankin, mutta hieman pienempiä muotteja. Ruusu on aivan erinäköinen kuin ylempi. Tämän tein ensimmäiseksi ja sen kyllä huomaa. Kaunishan se kuitenkin on ja satiinisuihke antaa sille vielä upean hohdon.
Tikkarin ympärille rakennetut ruusut on tehty suurella tyllalla. Tämä työ on aika helppo ja hauska. Oikein mainio lahjaidea vaikka Ystävänpäivälahjaksi hyvälle ystävälle. Massa, jota käytimme kukkien valmistukseen on sekoitus vaahtokarkkimassaa ja sokerimassaa. Oli paljon helpompi työstää tätä sekoitusta, kuin pelkkää sokerimassaa. Massa oli joustavampi ja reunoja sai hyvin ohennettua ilman, että terälehdet rikkoontui. Tuli myös opittua, että sokerimassan merkillä on väliä. Esim. Salliset-sokerimassa murenee helposti, eikä sovellu tähän tarkoitukseen ollenkaan. On myös muita merkkejä, jotka tekevät saman. Itse olen käyttänyt Dr. Oetkeriä, joka toimii hyvin. Ei ole ollut syytä testata edes muita.
Kurssista jäi varmasti kaikille hyvä mieli ja paljon ideoita omiin juhliin käytettäviksi. Kaikki tässä esittelemäni koristeet ovat kokonaan syötäviä. Koristeet säilyvät pari kuukautta, joten niitä voi hyvin tehdä varastoon odottamaan. Ovathan ne aika työläitä tehdä, eikä niiden valmistusta kannata ehkä jättää viime tippaan lisäämään juhlastressiä. Laitan vielä loppuun ohjeen massantekoa varten, jos joku teistä innostuu kokeilemaan tätä puuhaa.
VAAHTOKARKKIMASSAN OHJE:
250g VAAHTOKARKKEJA
6dl TOMUSOKERIA
1/2dl VETTÄ
LORAUS RUOKAÖLJYÄ
Kippaa vaahtokarkit kulhoon ja laita mikroon 30sek ajaksi. Sekoita ja laita uudestaan 30 sek. ajaksi. Sekoita jälleen ja jos karkit eivät ole suurimmaksi osaksi sulaneita vielä, niin laita vielä kerran mikroon 30sek. ajaksi. Sen jälkeen lisää tomusokeria pienissä erissä siivilällä kokoajan sekoittaen, lisää välillä öljyä ja vettä tasaisesti. Massasta tulee kiinteä taikina, kun se on valmista.
Jos haluat tehdä vaahtokarkkimassan ja sokerimassan sekoituksen, niin ota tarvitsemasi määrä vaahtokarkkimassaa ja sekoita siihen puolet vaahtokarkkimassan määrästä sokerimassaa. Sekoita(puristele käsissäsi)huolellisesti niin, että massasta tulee tasalaatuista. Voit värjätä massan nyt karkkivärillä halutessasi.
Terveisin, Niina.
Hyvin olet oppinut ruusujen teon,näyttävät ihan aidoilta!Tuo suihke tekee myös ruusun kauniiksi,vaikka ilmankin käy.
VastaaPoistaHyvin olet oppinut ruusujen teon,näyttävät ihan aidoilta!Tuo suihke tekee myös ruusun kauniiksi,vaikka ilmankin käy.
VastaaPoistaKiitos! Ruusut onnistuivat sitten paremmin, kun tekniikka oli hallussa. Ensimmäiset eivät olleet alkuunkaan hienoja :D
PoistaTodella upeita ruusuja!
VastaaPoistaKiitos! On kiva kokeilla uusia juttuja.
Poista