Siirry pääsisältöön

Upea sormuslöytö! Löytyikö kartanoltamme Kuningattaren sormus?Sormus on ollut nyt vahvasti tapetilla siitä lähtien, kun löytö tehtiin. Lehtikuvaajat ja toimittajat ovat vierailleet tilallamme jo useaan otteeseen ja komeat löytäjät ovat saaneet poseerata kuvissa harva se päivä. Kurikka-lehti teki ensimmäisenä jutun ja sen jälkeen myös Seinäjoen Sanomat täällä. Paikkakuntalaisia sormus kiinnostaa tietysti erityisesti, koska tämä on aivan ainutlaatuinen löytö Kurikassa. Myös pitkin Suomea on oltu kovasti kiinnostuneita sormuksesta. Viimeksi tänään kävi Ilta-Sanomien kuvaaja paikalla ottamassa kuvia tulevaa juttua varten. Seuratkaa siis Ilta-Sanomia myös.

Lupasin julkaista teille Gtk:n antamaa tietoa sormuksesta, sekä uuden kuvan. Tämän kattavan tutkimuksen pohjalta on tehty myös lehtijutut.

Sormus näyttää aivan uskomattoman upealta, kun valo läpäisee kiven. Tämän kuvan perusteella voi maallikkokin jo todeta, ettei kyseessä ole ihan mikään pikku löytö. Sormus on käsittämättömän kaunis ja mittaamattoman arvokas historiallinen esine, joka ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi.


Seuraavaksi Satu Hietalan tekemää tutkimustulosten tulkintaa. (Geologian tutkimuskeskus)
Tulosten tulkintaa (Satu Hietala): SEM EDS tutkimustuloksen perusteella sekä sormuksen muotokielen ja kokonaisvaikutelman perusteella voidaan todeta sormuksen olevan iältään vanha, aikajänteellä Bysantin valtakunnan eli Itä-Rooman, Rooman valtakunnan itäosista (330 jKr-1453 jKr) aina Suomen myöhäiseen keskiaikaan (1397–1520) saakka.
Tarkemmin määriteltynä somuksen ikä saattaisi olla keskiaika, noin 1400-luvun paikkeilla, jolloin vielä sinkkipitoista K-Ca-lasia valmistettiin Euroopassa Espanjassa ja Ranskassa.
Sormuksen kivessä näyttäisi olevan nk. intaglio. Intagliot ovat upotettuja reliefejä, jotka on tehty kaivertamalla kiveen. Intagliot olivat hyvin yleisiä Bysantin ajan koruissa.
Sormus on löydetty 1600-luvulla rakennetun vilja-aitan (Kruunun verovilja-aitta) edustalta 30-40 cm:n syvyydestä häiriintymättömästä maakerroksesta.
Jokitöyräällä oleva kartano on perustettu 1400-luvulla. Päärakennuksen vanhimmat osat ovat 1400–1500-luvun taitteesta. Tila on ollut merkittävä paikka Kyrönkankaan talvitien ja Kyrönkankaan kesätien risteyksessä. Vanhan talvitien (1400-1700?-luvulle saakka) reitillä kartano oli luonnollinen pysähtymispaikka kauppiaille sekä aatelisille. Talvitietä ovat käyttäneet papisto, aateliset, virkamiehet ja kauppiaat.
Sormus on saattanut kulkeutua Kurikkaan varhaisen kaupankäynnin ansiosta ja sormuksen laatu kuvastaisi sen olevan hyvin vauraalta kauppiaalta hankittu.
Ei voida myöskään poissulkea sitä ajatusta, että sormus olisi hukkunut kuninkaallisilta heidän vieraillessaan kartanossa. Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf ja kuningatar Maria Eleonoora yöpyivät seurueineen Wähä-Kurikan talossa 1626 talvella, heidän matkallaan Pohjanlahden ympäri Tukholmaan.
Sitä, että tämä varhainen Ruotsin hovin perintökalleus olisi vierailun aikana kadonnut, on lähes mahdoton todistaa. Todennäköisempää on kuitenkin, että sormus on ostettu tai vaihdettu kaupankäynnin yhteydessä.
Mikäli sormus osoittautuisi iältään vanhemmaksi sijoittuen Bysantin kulttuurin aikaisempiin vaiheisiin, on olemassa myös pieni mahdollisuus, että kyseessä olisi tuhoutunut hautapaikka. Tässäkin tapauksessa se kertoo vauraasta perinnöstä ja kaupankäynnistyä sekä kansainvälisistä yhteyksistä.
Kyseessä saattaisi olla myös merovinkiaikainen tai kansainvaellusaikainen (Keskirautakautinen) hauta. Tämän tutkiminen vaatisi korkeusmittauksia (veden pinta 550-800 luvulla). Todennäköisesti löytöpaikka olisi siinä vaiheessa ollut hyvin lähellä meren rantaa.
Mikäli sormus olisi kulkeutunut Kurikkaan jo 300-550 jKr se todistaisi myös merkittävistä kauppasuhteista pohjaisen eliitin ja keskieurooppalaisen kauppiaiden välillä.
Merovingiaika oli pohjanmaan alueella hyvin rikas ja vauras aikakausi. Alueen sijainti on aina ollut keskeinen ja myös hautakummut perustettiin keskeisille paikoille. Hautaustapana on ollut polttokenttäkalmisto ja nämä ovat helposti tuhoutuneet yleensä rakentamisen alle. Hauta olisi saattanut tuhoutua jo keskiajalla. Haudan kivet olisi saatettu käyttää talon alla olevan holvatun kellarin rakentamiseen, joka on omistajien mukaan 1400 luvulta. Kellarin rakennustyylistä päätellen se saattaa olla myös 1600-luvulta.
Kyrönjokivarrella on ollut hyvät kauppasuhteet Eurooppaan. Hyvät kauppasuhteet ovat tuoneet mukanaan arvoesineitä. Nk. ykköstyylin ja kultaesineiden keskittyminen Etelä-Pohjanmaalle on tulkittu merkiksi turkismetsästäjien ja turkiskauppojen organisaatiosta, jonka keskus oli pohjanmaalla. Pohlajainen eliitti onnistui muita Suomalaisia paremmin solmimaan kaukaisia vaihtosuhteita aina Etelä-Skandinavian kautta Keski-Eurooppaan. On myös esitetty, että Pohjanmaa olisi ollut koko läntisen Suomen hallinto- ja valtakeskus myöhäisellä kansainvaellusajalla ja Vaasan seudun keskusalue olisi ollut yhtenäisen läntisen Suomen pien”kuningaskunnan” ydin noin 500 luvulla. Lisäksi pohjanmaalle syntyi Keskirautakaudella selvä yläluokka tai eliitti, jonka käytöstavat ja symbolit haettiin Etelä-Skandinavian ja Keski-Euroopan aristokraattisista piireistä. Tällöin myös vaatteet ja korut olivat samanlaisia ja niihin inspiraatiota haettiin Rooman valtakunnasta.
Samoin on myös mahdollista, että sormus olisi peräisin viikinkiaikaisesta tai ristiretkiaikaisesta haudasta. Näitä on löydetty Kurikasta Ahvenlamminmäeltä, Tuiskulasta sekä Jalasjärven Majamäeltä. Kyrönjoen suulta Vähäkyröstä on löydetty haudasta 6 kultarengasta (sormus). Lisäksi Vöyristä on löytynyt mm. Länsi- ja Itä-Roomalaisia kultarahoja 408-455 jKr. Lisäksi Vöyrin Gulldyntistä on löytynyt merovingiaikainen miekan ponsi, johon on upotettu granaatteja.
Kirjallisuutta: Holmblad, P., Herrgård, M. 2013. Luolamiehestä talonpojaksi. Pohjanmaan muinaisuus sanoin ja kuvin.

Kuningatar Maria Eleonoora sekä Kuningas Kustaa II Aadolf seurueineen yöpyi kartanolla talvella v.1626. Perimätiedon mukaan kuningatar oli hukannut sormuksensa vieraillessaan Kurikassa.


Voitte varmasti kuvitella, kuinka tarinat sormuksen takaa ovat olleet viimeaikoina kovasti mielessäni. Tuntuu, kuin aika olisi pysähtynyt hetkeksi ja yhtäkkiä kelannut hurjaa vauhtia vuosisatoja taaksepäin. Nyt kun katson puutarhassa sijaitsevaa Ruotsin Kruunun vanhaa verovilja-aittaa ja sen edustaa, josta sormus löytyi, näen lähes Kuningattaren palvelijoineen kävelevän ohitseni ja sitten pysähtyvän katsomaan suoraan minuun. Nämä tarinat saavat olon tuntumaan epätodelliselta ja jollain tavalla myös hengelliseltä. Arvostukseni vain kasvaa tilaamme kohtaan päivä päivältä.Niina
Kommentit

 1. Aivan mahtavaa... voin vaan kuvitella tunnelmat siellä, upea löytö, joka saa mielikuvituksen liitämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! On lähes mahdoton pitää mielikuvituksensa kurissa.

   Poista
 2. Saattaa se ollakkin Ruotsin kuningattaren
  Tätini sukunimi Nyberg esiintyy Westling suvussa Ruotsissa Westling on Ruotsin kuningattaren Puoliso,
  Itsekkin olin Kihloissa 1990 luvulla Kurikka nimisen kanssa jätin hänellekkin Kulta Sormukset pöytäänsä 1990 luvulla,Espoossa
  hyvät päivän jatkot tiesinkin kartano tilan olevan kun Nyberg suvussakin vastaavia tiluksia Suomessa Suomen historiassa jota hyvin kuvaa
  Amazing Finland Facebook ja Suomen Historian Harrastajat sivut
  yst terveisin
  Pietro Jokiheimo
  Email.pietrojokiheimo@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka sen tietää, vaikka kyseinen sormus olisi kuulunut kuningattarelle. Sitä on mahdoton todistaa, mutta olisihan se hauska yhteensattuma. Kurikassa on kulkenut jo vuosisatoja perimätieto kuningattaren kadonneesta sormuksesta ja sitä on sitten ahkerasti myös etsitty. Hyvää syksyä sinulle!

   Poista
 3. Onnea upeasta löydöstä! Kartanonne on arvokas kulttuurikohde, ja vuosisatoja käytössä olleilla paikoilla on aina aikojen saatossa hukkunut erinäisiä asioita. :)

  Näin arkeologina on pakko sanoa, että en näe sormuksessa minkäänlaisia bysanttilaisia piirteitä. Tämän voi todeta vaikka googlaamalla bysanttilaisia intagliosormuksia. Luultavimmin sormus onkin valmistettu Länsi-Euroopassa keskiajan lopulla, ja tätä vasten arvelut jopa kansainvaellusaikaisista hautauksista tuntuvat tuulesta temmatuilta. Kansallismuseolta osataan varmasti antaa tarkempi mielipide. Joka tapauksessa kiehtova löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sormus on kiehtova löytö ja toivomme saavamme siitä vielä lisää tietoa. Jäämme innolla odottamaan!

   Poista
  2. Kiitos Ilari!
   Laittaisitko sähköpostiosoitteesi minulle osoitteeseen kandolin@hotmail.com
   Laitan sinulle kuvia vastaavista bysanttilaisista sormuksista intagliolla niin voit kertoa mitä mieltä olet niistä.
   Kiitos!

   Poista
 4. Kiva blogi, löysin eilen Genin kautta (sukututkimusohjelma) yhteyden Antti Kurikkaan joka on 10 esiisäni. Mukava lukea sinun blogia talon historiasta ja on mukavaa että talo on vielä olemassa samassa suvussa ja hyvässä hoidossa ja että vanhoja arvokkaita esineitä on jäljellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anne!

   Kiitos kommentistasi. Hauskaa, että olet löytänyt sukujuuresi, jotka ulottuvat tänne meille! Täällä tosiaan historian havinassa elämme. Tervetuloa vierailulle joskus!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tytön maalaisromanttinen huone

Pitkästä aikaa vähän sisustusjuttujakin. Yläkerrassa meillä on kaksi huonetta, joissa asustelevat vanhimmat lapset. Remontoimme yläkerran vanhat huoneet muutama vuosi sitten ensin vierashuoneiksi. Nyt kun osa lapsista ovat jo isompia ja kaipaavat enemmän omaa rauhaa, niin annoimme heille luvan muuttaa näihin huoneisiin. Esittelen tällä kertaa huoneista toisen, eli tytön huoneen.

Tytön huone on maalaisromanttinen ja tunnelma on kyllä aika ihana. Huone on juuri sellainen, minkä itsekin olisin tyttösenä halunnut. Kaikkea söpöä ja kaunista. Lapset saavat päättää itse suurimmaksi osaksi sisutuksesta huoneissaan, koska itsehän he niissä viettävät eniten aikaansa. Tytön huoneeseen oli myös tärkeää saada nukkumapaikka kaverillekin yökyläilyä varten. Huone on tilava, joten se oli aika helppo toteuttaa.
Huoneen kalusteet ovat sekoitus uutta ja vanhaa. Parvisänky sekä vierassänky ovat Ikeasta, kukallinen sohva on Askon 50-luvun tuotantoa ja kirjoituspöytä on antiikkia 1800-luvulta, kuten suuri…

Miten minusta tuli pohjalaistalon emäntä

Hei!

Olen pitänyt blogiani elämästäni täällä keltaisessa kartanossa jo pian neljä vuotta. Siitä saan kiittää ihania lukijoitani! En minä olisi vain itselleni viitsinyt kirjoitella näin pitkään. Lukijat ovat varmasti vaihtuneetkin matkan varrella ja osa heistä ei varmastikaan tunne minua henkilökohtaisesti, joten ajattelin, että nyt olisi ehkä hauska hieman kertoa kuinka minä hämäläistyttö päädyin tänne Etelä-Pohjanmaalle aikanaan. Eli suuria paljastuksia on luvassa, heh!

Kaikki alkoi pienestä sattumasta Facebookissa, jonka seurauksena kaksi täysin toisilleen tuntematonta ihmistä päätyivät kirjoittelemaan toisillensa. Huomasimme pian, että jutut menivät hyvinkin yksiin ja kiinnostus toisesta heräsi. Päädyin antamaan puhelinnumeroni ja ensimmäisen puhelumme jälkeen koin, että se oli sitten menoa. Puhelukin kesti lopulta useita tunteja ja yö meni erittäin vähillä unilla. Aamuvuoroon suuntasin väsyneenä, mutta hymyilevänä tyttönä.

Pian päätimme tavata kasvotusten ja lähdin ajelemaan ens…

Suosi suomalaista ja tue pienyrittäjiä. Haastan kaikki bloggaajat mukaan!

Hei!

Tällä kertaa haluan kertoa teille mielipiteeni siitä, miten meidän tulisi mielestäni muistaa suosia kotimaisuutta ja etenkin pienyrittäjiämme. Näin joulun alla se on kovin ajankohtainen aihe, koska joulu on monien yritysten sesonkiaikaa ja pienille yrityksille erityisesti tärkeä aika tehdä rahaa. Olen itse syntynyt yrittäjäperheeseen, jonka vuoksi aihe on minulle siksi niin tärkeä ja läheinen. Olen muutenkin sitä mieltä, että meidän suomalaisten tulisi puhaltaa enemmän yhteen hiileen ja tämä on yksi erittäin hyvä keino toteuttaa sitä.

Tässä siis haaste myös bloggareille! <3 Napatkaa siitä ;)

1.Tee postaus pienyrityksestä, jonka tuotteita käytät tai jotka ovat sinulle mieluisia.

2.Tue pienyrittäjyyttä ostamalla mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita joulunaikaan ja kerro niistä blogissasi

3. Toteuta näistä toinen tai molemmat kohdat ja kerro siitä minulle kommenttialueella, niin tutustun mielelläni postaukseesi!

Huom! Ei harrasteta haasteessa kaupallista yhteistyötä vaan pyytee…