Siirry pääsisältöön

Kansallispuvun jäljillä sekä DIYilyä
Kerrassaan mukava viikonloppu takana. Sain siskoni tänne pitkästä aikaa. Kävimme hänen ja L:n kummitädin kanssaan lauantai-iltana Seinäjoella syömässä ravintola Juurella. Ihanaa ruokaa ja muutenkin mukava paikka. Voin suositella lämpimästi. Söimme siellä viiden ruokalajin menun ja kyllä tuli maha täyteen. Välillä on ihana käydä syömässä oikein hyvin ja ajan kanssa. Ihan luksusta tällaiselle kotiäidille. Sen jälkeen oli vielä Jenni Vartiaisen keikka Rytmikorjaamolla ja sekin aivan mahtava. Paikka oli tupaten täynnä, mikä tietenkin näin raskaana olevalle tuotti pientä stressiä, mutta onneksi väljempää tilaakin sitten löytyi vähän etäämmältä lavaa. Nyt on sisko taas hyvästelty ja lähetetty kotimatkalle. Onneksi näemme taas viimeistään jouluna seuraavan kerran.

Olen tässä viikonlopun aikana ruvennut tutkimaan kaapistamme löytynyttä kansallispukua. Lainasin kirjastosta kirjan nimeltä Kansallispukuja Suomesta( Leena-Liisa Lehikoinen ja Mervi Puhakka). Kirjasta löytyy kaikki myynnissä olevat suomenkielisten alueiden puvut. On erittäin mielenkiintoista huomata, miten erilaisia kansallispuvut loppujenlopuksi ovatkaan eri alueilla. Vaikutteita pukujen suunnitteluun on otettu tutkimalla ihmisten elämäntapaa, asuinympäristöä ja vaatteita eri alueilla. Näin ollaan saatu jokaiseen pukuun oma kansanomainen tyylinsä. Ensikertaa kansallispuvut esiteltiin v.1885 Venäjän keisariparille heidän vieraillessaan Suomen suurruhtinaskunnassa. Kansallispukumallit ovat näistä ajoista muuttuneet seuraavilla vuosikymmenillä enemmän aikakautensa mukaisiksi. Sadassa vuodessa on koottu kaikkiaan yli 400 erilaista kansallispukumallia.
Kuorot ja tanssiryhmät ovat yhtämittaisesti ahkerimmin käyttäneet pukuja(Lähde: Kansallispukuja Suomesta). Niistä minullekin ovat puvut kaikkein tutuimpia. Harvoin enää kansallispukuja näkee käytettävän esimerkiksi häissä tai vastaavissa juhlissa juhla-asuina. Sääli sinänsä, koska puvut ovat minusta kauniita.

Tätä meidän pukuamme ei kirjasta sitten löytynytkään, mutta googlen kuvahaulla sen lopulta bongasin. Syy siihen, ettei kirjassa vastaavaa ollut selvisi samalla. Kyseinen puku ei olekaan kansallispuku, vaikka näin maallikon silmällä siltä näyttääkin. Puku on Kuortaneen kuoropuku. Sitä on siis käytetty esiintymisasuna ja kansallispukujen tapaan. Vaikutteet puvun suunnitteluun ovat tulleet  Kuortaneella käytetyistä 1800-luvun juhlapuvuista. Kuoropuku on suunniteltu 1930-luvulla.

Olen askarrellut taas yhtä ja toista joulua varten. Led-valojen seuraksi asensin kankaalla päällystettyjä kertakäyttömukeja. Niistä tuli ihan hauskat. Idean löysin googlen kuvista. Erivärisillä kankailla saa halutessaan värikkäämmänkin tunnelman.

 
 
Nämä paperitähdet ovat ihania ja vieläpä yllättävän helppoja tehdä. Taitteluohje löytyy täältä
Paperina olen tässä tähdessä käyttänyt suhteellisen paksua hopeista lahjapaperia, jota löysin Halpa Hallista. Ainakin suuremmissa tähdissä tukevampi paperi on parempi työstää. Pienemmissä tähdissä olen käyttänyt myös vanhan kirjan sivuja. Niistäkin tulee kivoja.
 

 
Oikein kivaa alkavaa viikkoa kaikille!
 
 
 
Niina
 
 
 


Kommentit

 1. Haluaisin asua tuossa huoneessa missä on tuo rukki ja kaikkea muuta ihanaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokasali on lempihuoneitani. Asumiseen se on kyllä vähän turhan levoton, koska on todellinen läpikulkuhuone. Tämän huoneen jokaisella seinustalla on ovi :)

   Poista
 2. On harmi, että Suomessa ei enää käytetä kansallispukuja, täällä Norjassa niitä käytetään edelleen tosi aktiivisesti monenlaisissa juhlissa ja se ratkaisee kätevästi monenalaiset pukeutumisongelmat. Itsekin olen ensimmäistä kertaa elämässäni harkinnut kansallispuvun hankkimista - voisin nimittäin hyvin pitää täällä myös suomalaista pukua.

  Siellä näyttää ulkona olevan yhtä jouluista kuin täälläkin :).

  VastaaPoista
 3. Äidilläni oli aikoinaan Kuortaneen kansallispuku, vaikka hän ei sieltä päin olutkaan syntyisin. Tätini ompeli pukukankaan ja teki kansallispuvuksi. Myöhemmällä iällään äiti osti muinaispuvun, jonka minä perin äidin kuoltua. Sitä olen käyttänyt nimenomaan kuoroasuna ja muutamissa sukujuhlissa. Harmi, että kansallispukujen käyttö juhlatilaisuuksissa on vähentynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansallispuku on tänä päivänä aika arvokas hankinta teettää uutena. Vanhat puvut kannattaa säästää ja tarvittaessa korjauttaa. Ja vaikkei pukua käyttäisikään, niin onhan se kuitenkin pala historiaamme ja siinäkin mielessä tärkeä säilyttää.

   Poista
 4. Kivoja tähtijuttuja olet tehnyt.Itsekin usein niitä miettinyt,että voisi tehdä,mutta ei vaan saanut aikaan.Onnea tulevasta vauvasta!

  VastaaPoista
 5. Hei, tämä blogi tuli mieleeni, kun näin tämän (vinkkejä vintage-sisustuksen täydennykseen): http://theeditorspicks.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suosi suomalaista ja tue pienyrittäjiä. Haastan kaikki bloggaajat mukaan!

Hei!

Tällä kertaa haluan kertoa teille mielipiteeni siitä, miten meidän tulisi mielestäni muistaa suosia kotimaisuutta ja etenkin pienyrittäjiämme. Näin joulun alla se on kovin ajankohtainen aihe, koska joulu on monien yritysten sesonkiaikaa ja pienille yrityksille erityisesti tärkeä aika tehdä rahaa. Olen itse syntynyt yrittäjäperheeseen, jonka vuoksi aihe on minulle siksi niin tärkeä ja läheinen. Olen muutenkin sitä mieltä, että meidän suomalaisten tulisi puhaltaa enemmän yhteen hiileen ja tämä on yksi erittäin hyvä keino toteuttaa sitä.

Tässä siis haaste myös bloggareille! <3 Napatkaa siitä ;)

1.Tee postaus pienyrityksestä, jonka tuotteita käytät tai jotka ovat sinulle mieluisia.

2.Tue pienyrittäjyyttä ostamalla mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita joulunaikaan ja kerro niistä blogissasi

3. Toteuta näistä toinen tai molemmat kohdat ja kerro siitä minulle kommenttialueella, niin tutustun mielelläni postaukseesi!

Huom! Ei harrasteta haasteessa kaupallista yhteistyötä vaan pyytee…

Kuin uuden alku

Hei!

Olen täällä pitkästä aikaa ja niin innoissani siitä. Ihan kuin aloittaisin jotain uutta.
Elämä on ollut yhtä hullunmyllyä koko vuoden ja nyt herään siihen, että joulu tulee ja haluan löytää taas aikaa rakkaille harrastuksilleni, kuten käsitöille, sisustamiselle ja bloggailulle. Saanhan ottaa sen ajan?

Olen opiskellut ja tehnyt ahkerasti töitä kuluneena vuonna. Se ei sinänsä ole minulle mitenkään uutta, mutta alan vaihdos on tehnyt tästä rankkaa, mutta erittäin antoisaa. On ihanaa löytää se oma juttu mistä nauttii niin paljon, ettei malttaisi odottaa seuraavaa päivää päästäkseen työn kimppuun.

Olen löytänyt itsestäni uusia puolia ja toisaalta päässyt myös hyödyntämään taitoja, joita olen vuosien varrella oppinut.  Oi että, kun olen innoissani kaikesta, mitä syksyn aikana olenkaan kokenut. Olen päässyt haastamaan itseäni oikein urakalla ja se vasta onkin ollut hienoa ja uutta.


Armottomana joulufanina olen tietenkin jo aivan joulufiiliksissä tässä vaiheessa vuotta. Meidän kotiin on…

Miniloma jouluisessa Helsingissä

Hei!

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja tunnelma on kyllä aivan eri nyt Suomen 100-vuotis juhlavuonna, kuin aiempina. Monenlaisia juhlallisuuksia on ollut, joihin mekin olemme osallistuneet. Itsenäisyyspäivän juhlaan menemme myös keskiviikkona, jonka jälkeen loppuilta juhlitaankin perheen kesken hienosti syöden ja tunnelmoiden. Aivan ihanaa!

Mennyt viikonloppukin oli mitä mainioin. Olin vierailulla siskoni luona Helsingissä Vallilassa. Kävelimme pitkin katuja, ihastellen tunnelmallisia vanhoja puutaloja. Siitä suuntasimme Tuomaan markkinoille ja joulufiilis oli taattu. Ihmisiä oli melkoisesti liikenteessä näin avajaisten aikaan ja myyjien luokse sai aivan jonottaa. Ihana kokemus kuitenkin, vaikka en onnistunut mitään sieltä ostamaankaan. Jukolan Juuston cheddareita maistelimme kyllä. Ne ovat todellista herkkuamme ja löytyvät myös meidän itsenäisyyspäivän juhlapöydästämme sekä joulupöydästämme. Suosittelen maistamaan!

Olen hieman haeskellut joulufiilistä tässä, kun tuntuu, ettei ole oikein …