Siirry pääsisältöön


"En ole kuin muut. Olen erilainen." Poikani kertoi näin pitkän keskustelumme päätteeksi. Tiedän miltä hänestä tuntuu, kun tuntee olonsa erilaiseksi ja ulkopuoliseksi. Ehkä ulkopuolisuutta kokee jokainen joskus, mutta lapselle se on ahdistava tunne. Muistan oman kouluaikani ja murheeni. Olen tuntenut itseni aina jotenkin erilaiseksi. Sitä ei varmaan kukaan päällepäin huomannut, koska parhaani mukaan yritin sekoittua massaan. Tunsin kuitenkin, että ajattelin monista asioista erilailla, kuin muut ikäiseni ja koin olevani monesti ikäistäni vanhempi. Joskus toivoin, että olisin osannut olla lapsi pidempään. Välillä oli erittäin vaikeaa sopeutua eri porukoihin ja usein tunsin oloni yksinäiseksi. Jotenkin sitä vain toivoisi ettei omien lasten tarvitsisi käydä samoja huolia lävitse. Ei toki kaiken tarvitsekaan mennä kuin vetta vaan. Toisinaan itsetunnon on hyvä saadakin pikku kolauksia, jotta ymmärtää mistä tässä elämässä on kyse. Balanssin on kuitenkin säilyttävä. Negatiivisten kokemusten lisäksi pitää tietenkin tapahtua paljon myös positiivisia juttuja. On ymmärrettävä, että on paljon myös itsestä kiinni, mihin suuntaan omaa elämäänsä kuljettaa. Harvemmin kukaan tulee vetämään sinua sieltä epätoivon suosta, jos ei edes tiedä missä tilanteessa elät. Puhumisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Myös vanhempien pitäisi kaiken kiireen keskellä tarkkailla lapsen lähettämiä, joskus lähes huomaamattomiakin signaaleja, jotka voivat viestiä henkisestä pahasta olosta. Tunnustan, että aika ajoin sitä paahtaa itsekin menemään laput silmillä, tavoitteena vain selvitä hengissä normirutiineista ennen nukkumaanmenoa, mutta onneksi nämä keskustelumme saavat aina silmäni aukeamaan sen verran, että muistan taas mitkä asiat ovat tässä elämässä niitä tärkeimpiä. En todellakaan halua myöhemmin huomata olleeni se äiti, joka piti huushollin kyllä tiptop, mutta ympärillä olevat ihmiset voivat pahoin. Näistä asioista olemme viimeaikoina keskustelleet poikani kanssa. Olen kertonut, ettei omat kouluvuotenikaan olleet aina ihan helppoja, enkä ymmärtänyt kertoa huolistani vanhemmilleni vaan kannoin kaiken sisälläni, joka oli välillä erittäin rankkaa. Olemme poikani kanssa monissa asioissa hyvin samanlaisia, mutta myös erilaisia. Hän menestyy kouluaineissa paljon paremmin kuin minä aikoinaan ja olen iloinen, ettei hän ole siinä tullut minuun. Huomaan, että harrastamme molemmat syvällistä ajattelua ja toivon, että voimme aina jakaa ajatuksia toisillemme. Olemme myös herkkiä ja temperamenttisia ja toisinaan ne ominaisuudet tekevät elämästä  aika-ajoin myös haastavaa. Olen kertonut hänelle, että vaikka koulussa on omat pulmalliset kuvionsa, niin elämä helpottuu kyllä. Niin ja erilaisuus on pelkästään hyvä asia. Persoonallisuuserot tekevät elämästä paljon mielenkiintoisemman.


Pihapiirissä on tapahtunut paljon kaikenlaista viime viikkoina. Ratsastuskenttää laajennettiin, tarhoja suurennettiin ja lauta-aitoja rakennettiin. Kaikkein suurin urakka oli vanhan Ruotsin Kruunun verovilja-aitan kattoremontti. Vilja-aitan katon päälle kaatui myrskyjen aikaan puu, joka rikkoi sen pahoin. Koko katto uusittiin ja siitä tuli erittäin hyvä. Valmiista katosta luvassa kuvia myöhemmin, kun saamme siivottua rakennusrojut pois pihasta. Aitta on ollut museona jo vuosikymmenet ja
sinne on kerätty tilan vanhaa esineistöä. Kuvia sisältä löytyy täältä.
Kiviä on myös ilmestynyt lisää pihaan. Suuret neliskulmaiset kivet löytyivät tallin kulmalta suuren kuusen alta, kun raivasimme sen edustaa suurentaaksemme pihattotarhaa.Sumua, kuraa, harmautta. Aika on erittäin sopivaa synkistelylle ja vielä kaikki maailmalla tapahtuvat pahat asiat lisäävät tuskaa entisestään. On vaikea ymmärtää ihmismieltä, joka saa tekemään tällaisia järkyttäviä asioita. Ei voi kuin toivoa, että pahin on nyt nähty ja suunta parempaan on alkamassa. Joulu on kuitenkin tulossa ja se tuo uskoa. Ehkä pian tulee pakkanen ja jäädyttää maan, sulkee kaiken lian ja kurjuuden alleen ja tuo valkean puhtaan lumen ja valon maahan. Toivoa on aina.
Niina
Kommentit

 1. Ajatteleva ihminen kokee usein olevansa toinen. Ei ajattelulla ole välttämättä sijaa koulumaailmassa, niin ironista kuin se onkin. Itsekin kärsin lapsena ja teininä ulkopuolisuuden tunteesta, vaikka kavereita olikin. Nyt yliopistossa voi huomata, ettei se ole pelkästään huono asia olla erilainen. Äkkiä tyhmyys ei olekaan enää coolia, vaan päinvastoin. ;)
  Edelleenkin toiseus tuntuu vaivaavan minua usein, ja olen tottunut ajattelemaan lähtökohtaisesti, etteivät ihmiset pidä minusta. Ehkä iän myötä vielä pehmenen ja opin uutta tuossakin suhteessa.

  Ja tottakai J on erilainen. Hän on erittäin poikkeuksellisen hurmaava poika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä murrosikä on vaikein ikävaihe ihmisen elämässä. En yhtään ikävöi sitä aikaa. Ja etenkin lapselle, joka vaatii itseltään paljon, voi kokea paljon riittämättömyyden tunnetta. Pojilla esiintyy usein kömpelyyttä ja tytöillä vartalossa tapahtuvat muutokset voivat tuntua vaikeilta hyväksyä. Ihmissuhdekuviot tuntuvat muuttuvan monimutkaisemmiksi. Yhtäkkiä pojan leikkiminen tytön kanssa ei olekaan niin helppoa ym.

   Minusta sinä olet valloittava persoona ja niin ajattelee varmasti suurin osa ihmisistä. Sitten kun pääsee siihen olotilaan, ettei oikeasti välitä muiden mielipiteistä, niin on ottanut todella suuren harppauksen oikeaan suuntaan. Ikä tuo varmuutta ja itsensä rakastamista. Kaikki aikanaan ja nuoruuden haavat parantuu kun asioita käsittelee. Elämä helpottuu kokoajan. Ei tarvitse kuin viettää hetki aikaa ikäihmisten kanssa huomatakseen tämän :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suosi suomalaista ja tue pienyrittäjiä. Haastan kaikki bloggaajat mukaan!

Hei!

Tällä kertaa haluan kertoa teille mielipiteeni siitä, miten meidän tulisi mielestäni muistaa suosia kotimaisuutta ja etenkin pienyrittäjiämme. Näin joulun alla se on kovin ajankohtainen aihe, koska joulu on monien yritysten sesonkiaikaa ja pienille yrityksille erityisesti tärkeä aika tehdä rahaa. Olen itse syntynyt yrittäjäperheeseen, jonka vuoksi aihe on minulle siksi niin tärkeä ja läheinen. Olen muutenkin sitä mieltä, että meidän suomalaisten tulisi puhaltaa enemmän yhteen hiileen ja tämä on yksi erittäin hyvä keino toteuttaa sitä.

Tässä siis haaste myös bloggareille! <3 Napatkaa siitä ;)

1.Tee postaus pienyrityksestä, jonka tuotteita käytät tai jotka ovat sinulle mieluisia.

2.Tue pienyrittäjyyttä ostamalla mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita joulunaikaan ja kerro niistä blogissasi

3. Toteuta näistä toinen tai molemmat kohdat ja kerro siitä minulle kommenttialueella, niin tutustun mielelläni postaukseesi!

Huom! Ei harrasteta haasteessa kaupallista yhteistyötä vaan pyytee…

Kuin uuden alku

Hei!

Olen täällä pitkästä aikaa ja niin innoissani siitä. Ihan kuin aloittaisin jotain uutta.
Elämä on ollut yhtä hullunmyllyä koko vuoden ja nyt herään siihen, että joulu tulee ja haluan löytää taas aikaa rakkaille harrastuksilleni, kuten käsitöille, sisustamiselle ja bloggailulle. Saanhan ottaa sen ajan?

Olen opiskellut ja tehnyt ahkerasti töitä kuluneena vuonna. Se ei sinänsä ole minulle mitenkään uutta, mutta alan vaihdos on tehnyt tästä rankkaa, mutta erittäin antoisaa. On ihanaa löytää se oma juttu mistä nauttii niin paljon, ettei malttaisi odottaa seuraavaa päivää päästäkseen työn kimppuun.

Olen löytänyt itsestäni uusia puolia ja toisaalta päässyt myös hyödyntämään taitoja, joita olen vuosien varrella oppinut.  Oi että, kun olen innoissani kaikesta, mitä syksyn aikana olenkaan kokenut. Olen päässyt haastamaan itseäni oikein urakalla ja se vasta onkin ollut hienoa ja uutta.


Armottomana joulufanina olen tietenkin jo aivan joulufiiliksissä tässä vaiheessa vuotta. Meidän kotiin on…

Miniloma jouluisessa Helsingissä

Hei!

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja tunnelma on kyllä aivan eri nyt Suomen 100-vuotis juhlavuonna, kuin aiempina. Monenlaisia juhlallisuuksia on ollut, joihin mekin olemme osallistuneet. Itsenäisyyspäivän juhlaan menemme myös keskiviikkona, jonka jälkeen loppuilta juhlitaankin perheen kesken hienosti syöden ja tunnelmoiden. Aivan ihanaa!

Mennyt viikonloppukin oli mitä mainioin. Olin vierailulla siskoni luona Helsingissä Vallilassa. Kävelimme pitkin katuja, ihastellen tunnelmallisia vanhoja puutaloja. Siitä suuntasimme Tuomaan markkinoille ja joulufiilis oli taattu. Ihmisiä oli melkoisesti liikenteessä näin avajaisten aikaan ja myyjien luokse sai aivan jonottaa. Ihana kokemus kuitenkin, vaikka en onnistunut mitään sieltä ostamaankaan. Jukolan Juuston cheddareita maistelimme kyllä. Ne ovat todellista herkkuamme ja löytyvät myös meidän itsenäisyyspäivän juhlapöydästämme sekä joulupöydästämme. Suosittelen maistamaan!

Olen hieman haeskellut joulufiilistä tässä, kun tuntuu, ettei ole oikein …