Siirry pääsisältöön

Unohdettu laatikkoMonet teistä tietävätkin kiinnostukseni vanhoja esineitä kohtaan ja etenkin talosta löytyviä esineitä. Oikeastaan ei tarvitse löytyä kuin esimerkiksi vanha joulukortti, niin olen taas huomaamattani vajonnut jonnekin sadan vuoden päähän tästä hetkestä. Pitkään aikaan en ole antanut itselleni lupaa siihen. En ole uskaltanut kurkistaa laatikkoon, joka kiinnostaa minua kovasti. Pelkään, että sen jälkeen en saa töitäni tehdyksi tai valvon aamun pikku tunneille ja olen kuoleman väsynyt seuraavana päivänä. Mutta tänään, tänään minusta alkoi tuntua siltä, että ehkä voisin ihan pikkuisen vain. Lapset olivat nukkumassa jo ja iltatalli tehtynä. Keittiö ihan hyrskyn myrskyn, mutta silti. Ihan hetkeksi vain.


Ja mitä sieltä löytyikään...

Sonni Yritys, lehmät Varpu ja Henna. Vanhimmat kantakirjatodistukset ovat 30-luvun alkupuolelta.
Ja nämä upeat hopeiset aterimet. En ole koskaan aikaisemmin huomannut näitä.
Sorsakoskea ovat veitset. Kahva on yllättävän painava ja veitsen yläreunassa on viiste. Yhtään en osaa arvioida näiden ikää. Nopeasti googlaamalla en löytänyt vastaavaa mallia.
Haarukassa olevasta tekstistä on vaikea saada selvää, mutta muotoilu näyttää olevan sama veitsen kanssa.
Puhdistin yhden pariskunnan, vaikka ajattelin etten viitsi ruveta. Huomasin samalla, että veitsen kahva on hopeaa tai alpakkaa, mutta terä on ilmeisesti terästä.
 
Kyllä täällä edelleen tekee mielenkiintoisia löytöjä, vaikka välillä tuntuu, että kaikki paikat on tullut jo koluttua. On toki paljon sellaisia esineitä, jotka ovat olleet näkyvillä pitkään, mutta taustatutkimus on vielä tekemättä. Se esineissä kiehtookin eniten. Mitä ne ovat? Milloin? Kenen? Ja miksi?
 
 
Pyörähdin muuten tänään Kurikan Kotiseututalolla. Otin sieltä muutamia kuvia ja parhaiten jäi mieleeni vanhojen hääkuvien näyttely.
 
 
Hääpuvut henkivät hyvin oman aikansa tyyliä. Hääpuku oli usein tumma, eikä valkoiset olleet vielä saavuttaneet suosiota. Koristeettomuus ja selkeät linjat edustivat suomalaista hääpukua. Pohjanmaalla körttiläisyys(1700-luvulta lähtien) näkyi myös hääkuvissa.  Tumma ja säädyllinen kaulan peittävä hääpuku morsiamella ja sulhasella oli asiaan kuuluvaa.  Pröystäilevät hääpuvut ovat Amerikkaan muuttaneiden suomalaisten yllä. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Amerikkaan siirtolaisiksi lähti tuhansia ihmisiä. Amerikka houkutti ja siitä kerrottiin menestystarinoita. Useimmiten menestystä ei kuitenkaan löytynyt ja ihmiset saattoivat elää hyvinkin kurjissa oloissa. Oli tärkeää kuitenkin kuvilla kertoa, että asiat olisivat toisin. Kuvien taustat olivat usein lavastettuja ja puvutkin saattoivat olla vuokrattuja vain tätä kuvausta varten. Siirtolaisia koetellaan edelleen joka puolella maailmaa. Monikaan asia ei ole muuttunut sadassa vuodessa.
 
 
 
 
 
 
Niina
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Kommentit

 1. Vanhasta talosta voi löytyä vaikka mitä aarteita!
  Olen itsekin niin hurahtanut noihin vanhoihin papreihin, lehtiin, astioihin jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Hurahtaminen on kai tapahtunut jo lapsena :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suosi suomalaista ja tue pienyrittäjiä. Haastan kaikki bloggaajat mukaan!

Hei!

Tällä kertaa haluan kertoa teille mielipiteeni siitä, miten meidän tulisi mielestäni muistaa suosia kotimaisuutta ja etenkin pienyrittäjiämme. Näin joulun alla se on kovin ajankohtainen aihe, koska joulu on monien yritysten sesonkiaikaa ja pienille yrityksille erityisesti tärkeä aika tehdä rahaa. Olen itse syntynyt yrittäjäperheeseen, jonka vuoksi aihe on minulle siksi niin tärkeä ja läheinen. Olen muutenkin sitä mieltä, että meidän suomalaisten tulisi puhaltaa enemmän yhteen hiileen ja tämä on yksi erittäin hyvä keino toteuttaa sitä.

Tässä siis haaste myös bloggareille! <3 Napatkaa siitä ;)

1.Tee postaus pienyrityksestä, jonka tuotteita käytät tai jotka ovat sinulle mieluisia.

2.Tue pienyrittäjyyttä ostamalla mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita joulunaikaan ja kerro niistä blogissasi

3. Toteuta näistä toinen tai molemmat kohdat ja kerro siitä minulle kommenttialueella, niin tutustun mielelläni postaukseesi!

Huom! Ei harrasteta haasteessa kaupallista yhteistyötä vaan pyytee…

Kuin uuden alku

Hei!

Olen täällä pitkästä aikaa ja niin innoissani siitä. Ihan kuin aloittaisin jotain uutta.
Elämä on ollut yhtä hullunmyllyä koko vuoden ja nyt herään siihen, että joulu tulee ja haluan löytää taas aikaa rakkaille harrastuksilleni, kuten käsitöille, sisustamiselle ja bloggailulle. Saanhan ottaa sen ajan?

Olen opiskellut ja tehnyt ahkerasti töitä kuluneena vuonna. Se ei sinänsä ole minulle mitenkään uutta, mutta alan vaihdos on tehnyt tästä rankkaa, mutta erittäin antoisaa. On ihanaa löytää se oma juttu mistä nauttii niin paljon, ettei malttaisi odottaa seuraavaa päivää päästäkseen työn kimppuun.

Olen löytänyt itsestäni uusia puolia ja toisaalta päässyt myös hyödyntämään taitoja, joita olen vuosien varrella oppinut.  Oi että, kun olen innoissani kaikesta, mitä syksyn aikana olenkaan kokenut. Olen päässyt haastamaan itseäni oikein urakalla ja se vasta onkin ollut hienoa ja uutta.


Armottomana joulufanina olen tietenkin jo aivan joulufiiliksissä tässä vaiheessa vuotta. Meidän kotiin on…

Miniloma jouluisessa Helsingissä

Hei!

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja tunnelma on kyllä aivan eri nyt Suomen 100-vuotis juhlavuonna, kuin aiempina. Monenlaisia juhlallisuuksia on ollut, joihin mekin olemme osallistuneet. Itsenäisyyspäivän juhlaan menemme myös keskiviikkona, jonka jälkeen loppuilta juhlitaankin perheen kesken hienosti syöden ja tunnelmoiden. Aivan ihanaa!

Mennyt viikonloppukin oli mitä mainioin. Olin vierailulla siskoni luona Helsingissä Vallilassa. Kävelimme pitkin katuja, ihastellen tunnelmallisia vanhoja puutaloja. Siitä suuntasimme Tuomaan markkinoille ja joulufiilis oli taattu. Ihmisiä oli melkoisesti liikenteessä näin avajaisten aikaan ja myyjien luokse sai aivan jonottaa. Ihana kokemus kuitenkin, vaikka en onnistunut mitään sieltä ostamaankaan. Jukolan Juuston cheddareita maistelimme kyllä. Ne ovat todellista herkkuamme ja löytyvät myös meidän itsenäisyyspäivän juhlapöydästämme sekä joulupöydästämme. Suosittelen maistamaan!

Olen hieman haeskellut joulufiilistä tässä, kun tuntuu, ettei ole oikein …