Siirry pääsisältöön

Kakunkoristekurssilla



Hei!

Vietin viikonlopun kurssilla, jonka aiheena olivat kakun koristeet. Teimme erilaisia kukkia monella eri tekniikalla. Ruusut olivat pääosassa. Ne ovatkin kovin suosittuja kakunkoristeita, joten ruusuista on hyvä aloittaa harjoittelu.

Kurssin vetäjänä toimi erittäin taitava vietnamilaissyntyinen Leena. Hänellä on käsityö- ja konditoriayritys Kauhajoella, sekä pitkä kokemus koristeiden valmistuksesta. Hän oli myös aika vaativa. Parin tunnin nyhertämiseni tuotos ei aina kelvannut, vaan se surutta mytättiin ja käskettiin aloittaa alusta. Pienen harmituksen jälkeen oli taas motivaatio huipussaan luoda jotain vielä parempaa. Aivan ihana opettaja oli Leena. Monta onnistunuttakin ruusua sain aikaiseksi, kun ensin vähän harjoittelin. Jään innolla odottamaan jatkokurssia. Ostin myös tarvikkeita kotiin ja nyt voin sitten jatkaa harjoitteluani omin päin.

Tämän kukan kanssa on aloitettu värjäämällä massa ensin karkkivärillä siniseksi. Sen jälkeen kaulittiin massa ohueksi levyksi ja painettii kolmella erikokoisella kukkamuotilla osat, yksi kutakin kokoa. Osat liimattiin elintarvikeliimalla yhteen suurimmasta aloittaen. Viimeisteltiin vielä syötävillä koristehelmillä. Tämä kukkamalli on erittäin helppo, mutta myös näyttävä.
 
Tähän ruusuun tarvittiin kolme erikokoista pisaranmuotoista metallimuottia. Valkoisesta massasta tehty ruusu on kuivettuaan värjätty jauhevärillä niin, että jauhetta on ensin lähdetty levittämään tyvestä ylöspäin, jotta saatiin luonnollisempi vaikutelma. Tämä ruusumalli oli vaativin kaikista kurssilla käytetyistä tekniikoista.
Tässä olevaan ruusuun on käytetty samaa tekniikkaa, kuin aikaisempaankin, mutta hieman pienempiä muotteja. Ruusu on aivan erinäköinen kuin ylempi. Tämän tein ensimmäiseksi ja sen kyllä huomaa. Kaunishan se kuitenkin on ja satiinisuihke antaa sille vielä upean hohdon.
Tikkarin ympärille rakennetut ruusut on tehty suurella tyllalla. Tämä työ on aika helppo ja hauska. Oikein mainio lahjaidea vaikka Ystävänpäivälahjaksi hyvälle ystävälle.

Massa, jota käytimme kukkien valmistukseen on sekoitus vaahtokarkkimassaa ja sokerimassaa. Oli paljon helpompi työstää tätä sekoitusta, kuin pelkkää sokerimassaa. Massa oli joustavampi ja reunoja sai hyvin ohennettua ilman, että terälehdet rikkoontui. Tuli myös opittua, että sokerimassan merkillä on väliä. Esim. Salliset-sokerimassa murenee helposti, eikä sovellu tähän tarkoitukseen ollenkaan. On myös muita merkkejä, jotka tekevät saman. Itse olen käyttänyt Dr. Oetkeriä, joka toimii hyvin. Ei ole ollut syytä testata edes muita.

Kurssista jäi varmasti kaikille hyvä mieli ja paljon ideoita omiin juhliin käytettäviksi. Kaikki tässä esittelemäni koristeet ovat kokonaan syötäviä. Koristeet säilyvät pari kuukautta, joten niitä voi hyvin tehdä varastoon odottamaan. Ovathan ne aika työläitä tehdä, eikä niiden valmistusta kannata ehkä jättää viime tippaan lisäämään juhlastressiä. Laitan vielä loppuun ohjeen massantekoa varten, jos joku teistä innostuu kokeilemaan tätä puuhaa.


VAAHTOKARKKIMASSAN OHJE:

250g VAAHTOKARKKEJA
6dl    TOMUSOKERIA
1/2dl VETTÄ
LORAUS RUOKAÖLJYÄ

Kippaa vaahtokarkit kulhoon ja laita mikroon 30sek ajaksi. Sekoita ja laita uudestaan 30 sek. ajaksi. Sekoita jälleen ja jos karkit eivät ole suurimmaksi osaksi sulaneita vielä, niin laita vielä kerran mikroon 30sek. ajaksi. Sen jälkeen lisää tomusokeria pienissä erissä siivilällä kokoajan sekoittaen, lisää välillä öljyä ja vettä tasaisesti. Massasta tulee kiinteä taikina, kun se on valmista.

Jos haluat tehdä vaahtokarkkimassan ja sokerimassan sekoituksen, niin ota tarvitsemasi määrä vaahtokarkkimassaa ja sekoita siihen puolet vaahtokarkkimassan määrästä sokerimassaa. Sekoita(puristele käsissäsi)huolellisesti niin, että massasta tulee tasalaatuista. Voit värjätä massan nyt karkkivärillä halutessasi.




Terveisin, Niina.











Kommentit

  1. Hyvin olet oppinut ruusujen teon,näyttävät ihan aidoilta!Tuo suihke tekee myös ruusun kauniiksi,vaikka ilmankin käy.

    VastaaPoista
  2. Hyvin olet oppinut ruusujen teon,näyttävät ihan aidoilta!Tuo suihke tekee myös ruusun kauniiksi,vaikka ilmankin käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ruusut onnistuivat sitten paremmin, kun tekniikka oli hallussa. Ensimmäiset eivät olleet alkuunkaan hienoja :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tilan historiaa ja arkeologisia löydöksiä

(Kuva: Perhealbumi, talo vuonna 1916) Tila on perustettu jo 1400-luvun alussa. Vanhin tunnettu isäntä oli Antti Kurikka nimeltään, mutta tiedetään että hän ei ole ollut kuitenkaan ensimmäinen isäntä, sillä tila on ollut jaettuna hänen ja hänen veljensä kesken jo tuolloin. Tähän aikaan tilan nimi oli Kurikka, josta myös Kurikan kaupunki on saanut nimensä. Tila on ollut kooltaan huomattavan suuri ja se on ulottunut esimerkiksi Jalasjärven Luopajärvelle asti. Siitä on vuosien varrella lohkottu kymmeniä eri tiloja perinnönjaoissa ja Isonjaon aikana. Tämä talomme eli nykyinen Rinta-Kurikka on edelleen samalla paikallaan ja osin samoilla perustuksillaan, kuin jo satoja vuosia aikaisemmin. Talon vanhin osa, eli jääkellari on keskiajalta 1400-1500-luvun taitteesta. Historian kirjojen mukaan alkuperäisen 40-huoneisen kartanon kerrotaan palaneen vuonna 1625. Markus Wähä-Kurikka oli tuolloin tilan isäntänä. Tähän aikaan tilan nimi oli Wähä-Kurikka. Nykyään talo seisoo täysin samassa paik

Ihastuttavat vanhat konvehtirasiat

Nämä ihanat vanhat Fazerin, Hellasin ja Pandan konvehtirasiat ovat olleet ruokasalin korkean kaapin ylähyllyssä jo varmasti vuosikausia, ehkä jopa vuosikymmeniä. Yläkaappi saa ollakin ihan rauhassa. Sinne ei yllä, kuin kiipeämällä emännänjatkeen päältä ja silloinkin saa vielä kurkotella. Sieltä olen löytänyt monia muitakin kiinnostavia vanhoja juttuja, muistoja jälkipolvilta. Ajatelkaa, miltä on tuntunut saada tällainen rasia vaikka joululahjaksi. Tiedän, että jokunen lukijoista varmasti muistaa sen tunteen, kun lahjakääröstä paljastui jotain näin kaunista ja herkullista. Ei todellakaan viikoittaista herkkua, kuten helposti nykyään suklaa voi olla. Ja kun suklaat oli syöty, niin rasiaan säilöttiin omia tärkeitä asioita. Kertokaa minulle, jos teillä on jotain muistoja. Mitä esimerkiksi säilytitte vanhoissa konvehtirasioissanne? Nämä meidän rasiat olivat ikävä kyllä tyhjiä. Olisipa ollut hauska löytää niistä vaikka vanhoja kirjeitä. Tai valokuvia. Mutta ihanaa, että rasiat oli

Vanhan rengin tarina, Osa II

 Vanhan rengin tarinaan haluttiin jatkoa, joka oli kiva yllätys. Vähän sitä toivoinkin, koska olen niin kovasti nyt rengin lumoissa, eikä kirjoittamisesta tahtoisi loppua tulla. Osa 1 löytyy täältä Tuli joulu ja kovat pakkaset. Renki oli viettänyt jo useamman yönsä talossa, koska kylmyys hiipi omaan pieneen tupaan ikkunan raoista niin, ettei siellä ollut hyvä vanhan miehen olla. Selkäkin taas vaivasi ja kipua helpotti kovasti, kun sai nojailla tuvan suurta uunia vasten. Siihen renki usein nuokahtikin päivänokosille ja heräsi lopulta lasten kiusantekoon. He nyppivät tukasta ja nykivät paidan helmasta, kunnes renki hieman raotti silmäkulmaansa ja hyökkäsi mukamas kohti. Lapset juoksivat kirkuen ja kikattaen karkuun. Sellaista se aina oli noijeen kakarootten kanssa. Renki niistä kuitenkin kovasti piti. Hänellä oli aina syysiltoina, kun peltotöistä oli päästy eroon tapana vuoleskella lapsille leikkikaluja. Renki oli kovasti tykästynyt tekemään erilaisia maatilan eläimiä, joita lapsilla