Siirry pääsisältöön

Kartanon kukkatarhat


 Talomme vieressä on vanha kivimuuri, jonka eteen olen perustamassa uutta pitkää kukkapenkkiä. Tänään laitoin Dahliat ja Liljat maahan ja pari orvokkia, jotka jäivät yli ruukkuasetelmista. Tarkoitus olisi reunustaa penkki vielä harmailla tiilillä, joita meiltä löytyy ja laittaa sitten jotain perennoja ja kesäkukkia myöhemmin koko penkin pituudelta. Penkki onkin melkoisen pitkä ja siitä tulee näyttävä, jos saan sopivat kukat valituksi siihen. On kiva laittaa jotain uutta, vaikka pihapiirissämme onkin paljon kukkia jo ennestäänkin. Niitä ikivanhoja ihania perennoja. Kartanon kukkatarhat ovat olleet aikanaan juhlallinen näky ja palvelusväkeä on tarvittu sen ylläpitämiseen. Ymmärrettävästi sellaisia hiekkapolkuja, jotka risteilivät nurmikentän poikki eivät tänä päivänä ole mahdollisia, koska aika ei millään riitä sellaiseen. Reunatkin piti kuulemma tasoittaa keittiösaksilla.

Palvelusväkeä puutarhassa vuonna 1920.(Kuva: Perhealbumista)
 

Nykyään puutarhassa on suuri ruohokenttä, jota reunustavat omenapuut ja kukkaistutukset sitten kesällä.
 
En malttanut olla laittamatta begonioitakin jo ruukkuihin rappusille orvokkien kanssa. Saa nähdä
miten ne selviävät nyt sitten. Nostan ruukut tietysti yöksi sisälle ja pidän aluksi vain vähän aikaa ulkona, jos ne sitten sietäisivät paremmin viileää ilmaa. Orvokit varmasti pärjäisivätkin jo ihan hyvin. Jostain syystä on hyvin vaikea olla istuttamatta kukkia jo toukokuuna alusta, kun kaupat ovat täynnä niitä ja ne suorastaan huutavat hyllyissään ostamaan.

Nyt rupean sitten suunnittelemaan kukkapenkin istutuksia. Taidan hankkia sinne ainakin Ihmekukkaa, josta pidän kovasti.

Kommentit

  1. Täällä Muonamiehen mökillä on vähän samansuuntaisia projekteja mielessä, tosin puitteet eivät kyllä ole yhtä mahtavat. Tuo kivimuuri ja perennapenkki -yhdistelmä kuulostaa hyvältä. Mielenkiinnolla odotan, mitä siihen istutat. Mummukin ihastelee kartanoasi, se on kyllä upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Pidän kovasti kun on tekemistä, mutta entisaikojen loistokkuuteen on varmaan vielä pitkä matka. Tosin meille riittää kyllä arkisemmatkin olot. Minä taas ihastelen kovasti teidän kodikasta mökkiänne, missä on niin lämmin tunnelma.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tytön maalaisromanttinen huone

Pitkästä aikaa vähän sisustusjuttujakin. Yläkerrassa meillä on kaksi huonetta, joissa asustelevat vanhimmat lapset. Remontoimme yläkerran vanhat huoneet muutama vuosi sitten ensin vierashuoneiksi. Nyt kun osa lapsista ovat jo isompia ja kaipaavat enemmän omaa rauhaa, niin annoimme heille luvan muuttaa näihin huoneisiin. Esittelen tällä kertaa huoneista toisen, eli tytön huoneen.

Tytön huone on maalaisromanttinen ja tunnelma on kyllä aika ihana. Huone on juuri sellainen, minkä itsekin olisin tyttösenä halunnut. Kaikkea söpöä ja kaunista. Lapset saavat päättää itse suurimmaksi osaksi sisutuksesta huoneissaan, koska itsehän he niissä viettävät eniten aikaansa. Tytön huoneeseen oli myös tärkeää saada nukkumapaikka kaverillekin yökyläilyä varten. Huone on tilava, joten se oli aika helppo toteuttaa.
Huoneen kalusteet ovat sekoitus uutta ja vanhaa. Parvisänky sekä vierassänky ovat Ikeasta, kukallinen sohva on Askon 50-luvun tuotantoa ja kirjoituspöytä on antiikkia 1800-luvulta, kuten suuri…

Miten minusta tuli pohjalaistalon emäntä

Hei!

Olen pitänyt blogiani elämästäni täällä keltaisessa kartanossa jo pian neljä vuotta. Siitä saan kiittää ihania lukijoitani! En minä olisi vain itselleni viitsinyt kirjoitella näin pitkään. Lukijat ovat varmasti vaihtuneetkin matkan varrella ja osa heistä ei varmastikaan tunne minua henkilökohtaisesti, joten ajattelin, että nyt olisi ehkä hauska hieman kertoa kuinka minä hämäläistyttö päädyin tänne Etelä-Pohjanmaalle aikanaan. Eli suuria paljastuksia on luvassa, heh!

Kaikki alkoi pienestä sattumasta Facebookissa, jonka seurauksena kaksi täysin toisilleen tuntematonta ihmistä päätyivät kirjoittelemaan toisillensa. Huomasimme pian, että jutut menivät hyvinkin yksiin ja kiinnostus toisesta heräsi. Päädyin antamaan puhelinnumeroni ja ensimmäisen puhelumme jälkeen koin, että se oli sitten menoa. Puhelukin kesti lopulta useita tunteja ja yö meni erittäin vähillä unilla. Aamuvuoroon suuntasin väsyneenä, mutta hymyilevänä tyttönä.

Pian päätimme tavata kasvotusten ja lähdin ajelemaan ens…

Ullakko muuttui hääjuhlatilaksi

Apua, talvi meinaa tulla ihan väkisin. Lapset katselivat aamulla nenät kiinni ikkunassa, kun lunta tiputteli taivaalta. Ikävä kyllä lumiukkohaaveet sai vielä siirtää myöhemmälle, koska lumi katosi pian pois. Minä en niin lunta kaipaa. Se tietää lisätyötä hevosten kanssa, joten ei ole haitaksi, jos lumi tulisi vähän myöhemmin vasta. Olen ollut muutenkin vähän alavireessä viimeaikoina. Ilmeisesti olen alkusyksyn kiireistä uupunut ja nyt se sitten tuntuu, kun mitään suurempia projekteja ei ole meneillään. Olen päättänyt keventää vähän tässä vaiheessa, jotta ehdin taas palautua entiselleni ja jaksan innostua joulunlaitosta. Sitä tosin jo odotan innolla. Meillä oli tosiaan ihanat häät syyskuussa. Järjestelyissä oli tietenkin oma hommansa ja etenkin siinä vaiheessa, kun teimme päätöksen, että siivoamme talon ullakon juhlien jatkopaikaksi. Ullakko on suuri ja olemme aina halunneet saada hyödynnettyä tämän korkean tilan muutenkin kuin valtavana varastotilana. Siispä tartuimme työhön ja pari…